Petek temizliği bir kaç satırla anlatılması mümkün olmayan oldukça uzun bir konudur. Bu konu ile alakalı olarak da değinilmesi gereken bir çok paralel konunun anlatılması şart olur. Çünkü petek temizliği beraberinde pek çok sorunu gündeme getirir. Ve maalesef bir çok insan bu sorunların petek kirlenmesine bağlı olduğunu bile bilmiyor. Bu makalenin amacı petek temizliği ve ısıtma sistemine dair aklınızda ne kadar soru işareti varsa bunları yanıtlamak ve sizi aydınlatmak. İlk olarak petek temizliği ne zaman yapılmalı, yada temizletmek gerekir mi bu konuda bilgi verelim.
Evinizde bulunan petekler eskisi kadar performanslı bir şekilde yanmadığında aşağıda yazılı şikayetleri yaşıyorsanız tesisat borularında ve peteklerde tıkanma var demektir. Peteklerin az ısınma sebeplerinin %85`i kullanıcıların her yıl kombi bakımı yaptırırken tesisat borularına bakım yaptırmadıklarından kaynaklanır.İşte o belirtiler :
İlk olarak petek temizliğinin faydalarından Öncelikle bu yazıyı yazmamızın sebebi peteklerini temizletecek müşterilerimizi aydınlatmaktır. Kalorifer borularını temizlemekteki amaç tesisatın içerisindeki kireç ve tortuyu kimyasal ilaç kullanarak dışarıya çıkarmaktır. Fakat akıl almaz derecede bu işin kaçamak yöntemleri ortaya çıkmıştır. Bunlardan biri müşterinin evine servis elemanları giriyor ve kalorifer tesisatının içerisindeki kirli suyu boşaltıyor. Buraya kadar her şey normal fakat tesisatın içerisine temizleme kimyasalı adı verilen bir sıvı atıp vanayı kapatıp çıkıyorlar. Sizce içeriye atılan kimyasal peteklerinizin içerisinde temizlik yapabilir mi? Bizce yapmaz neden mi? Temizlik yapsa bile içerde ilaç kireci pası sökecek, peki bu sökülen tortular nereye gidecek uçacak değil ya. İlaçlama yapıldıktan 20-25 dakika sonra pislikler dışarıya alınmazsa yine peteklerin dibine çökecek ve ısı probleminiz tekrarlayacaktır. Ayrıca bu tür kimyasallar asit özelliğine sahip bir yapıdadır. Kombinin içerisinde bir saatten fazla durduğunda içeride kireçle karşılaştığı noktada tepkime başlayacak ve gaz çıkaracaktır. Bazı zamanlarda ilacın 100 mililitresi içeride kaldığında biz gittikten 1 saat sonra kombinin basıncı yükselir ve emniyet ventili su atmaya başlar. Bu sayfanın ortasındaki video petek temizlik kimyasalının nasıl bir etki yaptığını kanıtlamaktadır. Kısacası asit özelliği barındıran temizlik kimyasalını içeriye atıp bırakıp gidecek bir babayiğit tanımıyorum. İçeriye asit özelliğine sahip kimyasal bırakıp gitsinler de görelim. Anlatacaklarım bu kadar kalorifer tesisatı temizlenmeden önce bir kez daha düşünün içeriye atılan kimyasalların mutlaka yetkili ağızlardan içeriğini öğrenin. Plastik kabın içerisindeki ilaç sandığınız sıvı boyalı su bile olabilir. Bunları nereden mi biliyoruz bu işte kendini büyük firmaymış gibi gösteren eli anahtar tutmasını bile bilmeyen yani su tesisat ustası olmayan bu işe sırf para kazanma amaçlı giren çok vatandaş tanıyoruz. Bu işi sektöre kazandırmış firma olarak işinizi verirken telefonda güzel ses tonu ile değil telefonda karşınıza çıkan kişinin sorduğunuz sorulara cevap verebiliyor mu yoksa veremiyor mu diye kontrol edin.
Yeni tesisatların petek iç yüzeyleri havayla temas halinde olduğu için herhangi bir koruyucu madde ile kaplanmamış ise alüminyumlar alüminyum oksit demirler demir oksit bakır malzemelerde bakır oksit oluşacaktır. Büyük depolarda bekleyen petekler kombiler havayla temas halinde olduğu için oksitlenme malzeme daha size ulaşmadan başlayacaktır. Dolasıyla ısıtma sistemini en baştan korumak en doğru işlemdir. Korozyona uğramış çürümeye yakın olan sisteme tesisat temizliği yapmak sonra koruyucu koymak faydalı bir iştir fakat doğru bir iş değildir. Isıtma sisteminin sorunsuz bir şekilde uzun süre çalışmasını sağlamak istiyorsak koruyucu ilaçlar kullanmak yeterli olacaktır. Eski üretim radyatörlerde genelde makinelerden çıkan atık yağları incelterek iç yüzeye sürülürdü. Bu yağ radyatörleri korozyona ve çürümeye karşı engellerdi. Hatta eski petek bulunan evlerde temizlik yapılmaya gidildiğinde kombinin suyunu dışarı çıkardığımızda yağlı simsiyah bir suyla karşılaşırız. Tesisatlarda sudaki laminar akış çok önemlidir. Pompa devreye girdiği anda borularda ki ve radyatörlerde ki akışı suyun çok önemlidir. Suyun akışkanlığını olumsuz etkileyen faktörler yukarıda belirttiğimiz gibi metal yüzeylerden kopan partiküllerin birleşip olumsuz yönde etki yapmasından kaynaklanmaktadır. Sistemde yoğun halde dolaşan tortular suyun sprel çizerek dönen su ısı iletim kat sayısını düşürür pompa verimini de düşürür dolayısıyla yakıt harcamasını da artırır. Bir radyatörden alınan kalori 700 ise bu sefer 500 kaloriye düşecek bunun sonucunda kombi daha fazla çalışıp gaz tüketimini artıracak. İşte bu yüzden bu partiküllerin oluşumunu engellemek için sistem sıfırken bu kimyasalı koymak daha faydalı olacaktır. Kullandığımız kimyasalın en önemli özelliği kalorifer suyu içerisinde dolaşan pas parçalarını mikro düzeye indirip birleşmesini engeller. Kapalı devre sistemde bu ilaç tatbik edildiğinde filtreye bile gerek duyulmayacaktır. Kalorifer tesisatında petek temizleme işlemi bitirildikten sonra içeriye attığımız koruyucu kimyasal da temizleme ve koruma özelliği ikisi bir arada bulunmaktadır.
• Çok sıcak olan odaların radyatör vanalarını termostatik radyatör vanaları ile değiştirin.
• Peteklerin önünü çok uzun perdelerle kapatmayın. Ayrıca radyatörlerin önüne mobilya koltuk gibi ev eşyaları koymayın. Odada bulunan sıcak ve soğuk hava sirkülasyonunu engellersiniz.
• Ev alırken ucuz olsun mantığıyla yaklaşıp kuzey cephe konut almaktan kaçının.
• Kombi dış bir mekanda bulunuyorsa örnek balkonda mutlaka etrafını bir dolap ile kapatın.
• Sürekli arıza çıkaran kombi yada kazanları yoğuşmalı az enerji harcayan modeller ile değiştirin.
• Merkezi sistem kalorifer tesisatı bulunan evlerde termostatik vana mutlaka kullanın.
• Banka, kamu binaları, hastaneler ve büyük çaplı iş yerlerinde ortam sıcaklığı günün hareketli trafiğinden fark edilmediği için bu gibi yerlerde kombiye bağlı ısı termostatı mutlaka kullanılmalıdır.
• Kalorifer tesisatı döşenirken belli bir merkezden her odaya ayrı boruların gittiği ve ısının her radyatöre eşit dağıtıldığı sistem tercih edilmelidir.
• Konut satın alırken binanın ısı yalıtımı yapılmış mı diye mutlaka kontrol edin. Doğalgaz faturalarından ortalama %30 ile %50 oranlar arasında değişen tasarruf edersiniz.
• Radyatör, kalorifer tesisat boruları ve buna bağlı olarak pislik tutucu filtrelerin temizliğini 2 yılda bir yaptırın. Temizlik yapıldıktan sonra tesisatların içerisine koruma kimyasalı atılmalıdır.
Bizi Diğer Firmalardan Ayıran Özellik Nedir?
Aslında bu soruya cevap vermek hiç istemiyoruz. Firmamızın petek temizleme yöntemini sır gibi saklıyoruz. Fakat müşterilerin firmamıza işlerini vermeden önce neler yapıldığını bilmelerini istedik. Kalorifer petekleri ve tesisat borularını hava ve suyu birbirine karıştıran özel makineler ile temizlediğimiz doğrudur. Bütün firmaların üstünde bir bidon altında bir motor bulunan bir makineyle petek temizlediğini videolardan görmüşsünüzdür. Bu şekilde yapılan temizliğin sağlıklı olmadığını biz keşfettik. Önceki yıllarda hata yaptığımızın farkına vardık. Bunu ispatlamak çok basit bu şekilde temizlik yapılıp bittikten sonra kalorifer peteğinin bir tanesini söktürün ve içine su basıp diğer taraftan izleyin bakalım temizlik yapılmış mı? Makinenin içine atılan kimyasal ile biraz da size şov yaparlar. Bakın nasıl kir çıkarıyor diye. İçeriye atılan kimyasal 15 dakika içerisinde nasıl temizlik yapıyorsa bunu hala anlamış değilim. Kim söylerse inanmayın 2 saat içerisinde hiç kimse içeride bulunan kireçleri sökmez. Soğuk suyla yapılan kimyasal temizlikten hiç fayda gelmez. Diğer firmaların kullandığı tüm ilaçlar sıcak suyla etkileşime geçerek ortalama sistemde dolaştırılması gerekmektedir. Bunu hiç bir firma yapamaz yapsa da laf olsun diye içeriye kimyasal gönderir sonrada temizlendi deyip dışarıya çıkarır. Bizim çalışanlar önce tesisatınızı hava ve suyla birleştirip titreşimli bir şekilde peteklerin dibinden suyu gönderip temizleme yaparlar. Sonrasında isteyen müşteri olursa ücret karşılığı asitli olmayan temizleme ve koruma sağlayan sıvı içeriye atarlar. Kimyasal ortalama 3 gün sonrasında etkisini göstermeye başlar. Diğer firmaların kullandığı sulu sistemle çalışan makineler güneş enerjisi sisteminin borularını temizlemek için tasarlanmıştır. Aksini iddia eden varsa bütün tecrübemle karşılarına çıkabilirim.
Genelde kirli tesisatlar temizlendikten sonra bazı noktalarda kireç tamamen yok olmaz. Petek temizleme işlemi yapıldıktan sonra tesisatın içerisine mutlaka koruyucu sıvı atılması gerekir. Neden mi? Evinize bizim firmamız yada farklı bir firma gelip petek temizliği yapacağız dediklerinde 2 saat içerisinde sadece kaba pislikleri temizleyebilirler. Koruyucu sıvının temizleme kimyasalından farkı tesisatın içerisinde kalmasıdır. Isıya en çok maruz kalan bölge ısıyla temas halinde olan noktadır. Bu nedenle kombilerin eşanjörleri en çok kireç bağlayan yerdir. Temizleme sıvısı asidik özellikte bir sıvı olduğu için kombinin içerisine göndermek biraz tehlikelidir. Sebebi petek temizliği esnasında kimyasalın asit içeriği kombinin contalarına ve alüminyum parçalara zarar vermesidir. Bu zarar hemen öyle ortaya çıkmaz temizlik yapıldıktan 3 ile 5 gün arasında zamanla belli olur. Kombi eşanjör delikleri kirece maruz kaldığında tıkanır ve sıcak su çıkışı zayıflamaya başlar. Ama petek temizliği bittikten sonra sistemin içerisine 1 litre koruma sıvısı ilave edilirse kombi çalıştırılmaya başladığı andan itibaren suya karışarak peteklerin ve kombinin bütün noktalarını dolaşır. Radyatör musluk aralarını, kolektör vanalarını metalik renge çevirir. Bu koruyucu malzeme sistemi sıfır gibi yapıyor desem yalan olmaz. Koruyucu sıvı bazik özellikte bir kimyasal olduğu için ısıtma sisteminin içinde 10 yıl kalsa bile zarar vermez. Metal malzemelerin içinden geçtiği süre boyunca her tarafı ayna gibi yapar. Ben bunu deneyi kendi kombi ve kireç tutmuş çaydanlıkta denedim. İster inanın ister inanmayın çaydanlığın içindeki kireçleri hiçbir kazıma yapmadan 1 saat gibi kısa sürede tertemiz yaptı. Kombi çalışırken bu sıvı hareket halinde olur su sirkülasyon yaptıkça sürtünme yoluyla değdiği her metal parçayı ilk gün ki haline çevirir. Tamamlanmış bir petek temizliği yaptırmak istiyorsanız mutlaka sistemin içerisine koruyucu sıvı mutlaka atın. O zaman ısı farkını daha iyi anlarsanız. Koruyucu ilaç hem temizlik hemde mükemmel bir koruma sağlıyor. Daha detaylı bilgi almak isteyen müşteri olursa ismim İbrahim firmayı arayarak benden bilgi alabilir.
ÖNEMLİ NOT: Firmamız koruyucu kimyasalı ücretsiz kullandığı için rakiplerimiz koruma sıvısı adında temizleme kimyasalının asidini öldürmek için litresi 5 TL olan nötrleştirme tuzunu müşteriye satmaktadır. Bu ilaç koruma sağlıyor derler fakat yanlarında getirdikleri temizleme ilacının yanında verilen nötrleştirme ilacıdır. Koruyucu sıvısının üzerinde koruma kimyasalı yazması gerekir. Ayrıca ürünün kapağının daha önce açılmamış olması gerekir. Para gelsin de haram helal hiç fark etmez mantığı ile bu işi yapanlar koruyucu ilaç kutusunun içine 1 litre cam sil doldurup size kandırabilir. Nötrleştirme tuz şeklinde bir toz veya sıvı şeklinde olabilir. Buradan tüm müşterilerimizi uyarıyoruz.
Merkezi ısıtma sistemi bakım çalışmaları
Merkezi ısıtma sistemi ile ısınan dairelerin giderek ödediği faturanın kabarması ısınmayan odaların sayısında artış gözlenmesi bir şeylerin ters gittiğine işaret olarak görebilirsiniz. Sadece kazan yada kombilerde bakım anlaşması imzalayan işletmeleri ilerde çok büyük masraflar beklemektedir. Kağıt üzerinde gösterilen bakım, yılda bir defa tesisat içerisinde dolaşan suyun dışarı atılması sisteminizi korumaz. Yukarıda resimlerde görülen korozyon miktarı 3 yıllık bir ısıtma sistemine sahip otelden çekilmiştir. 3 yılda bu hale gelen kalorifer borularının temizlik yapılmadığında ilerleyen zamanlarda ne hale geleceğini siz düşünün. Kazan dairesi bakımı yapılırken mevcut otomatik hava purjörleri ve sökülmesi zor olan tortu tutucular, pislik tutucular her yıl temizlenip doğru bir şekilde çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. oluşan kireç hava purjör deliklerini tıkamaya başladığında odalarda ısınmama gibi problemler ortaya çıkmaya başlar. Sistemin korozyon oranına bağlı olarak ilaç miktarı hesaplanarak kalorifer ısıtma sistemi komple elden geçmelidir. Tecrübeli usta kadromuz ile bütün tetkikler yapıldıktan sonra eskisinden dahi iyi ısı performansını yakalamak çokta zor bir olay değil. Dikkatli bir çalışma ile hiçbir yeri atlamadan yapılan temizlik sizi en az 2 yıl korumaya alır. Merkezi ısıtma sistemlerinde tesisat temizleme işlemi bireysel olarak yapılmaz. 3 yılı aşan ısıtma sistemlerinde mutlaka temizlik yapılmalıdır. Tesisat yıkama işlemleri toplu olarak yapıldığında pompa çarkları, kazan, suyu taşıyıcı ana kolon boruları tamamen temizlenmiş olur. Toplu ısıtma sistemi kullanan binalarda kazanın temizliği yapılmadığı sürece tesisat borularınız temizlenmiş olmaz. Bunun nedeni kireç tabakası en fazla kazan ve ana kolon borularında meydana gelir. Kazanın deposundaki su ve alev arasında birde kireç tabakası varsa ısınma biraz daha geç olur. Bunun sonucunda temizlenmeyen merkezi tesisatlar daha fazla yakıt yakmanıza sebep olur.
Petek temizliği sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Kulaktan duyma bilgilerle perşembe pazarından bir makine alıp bu işi yapmaya çalışan bir sürü insanla karşılaştım. Su tesisat mesleğini çocuk oyuncağı zanneden elektrik tesisatçıların elinde bile bu makinelerden bulunmaktadır. Mesleğimizi severek yaptığımız için her yıl peteklerin temizliğini nasıl daha iyi yaparız diye araştırma yapıyoruz. 2014 kışında bize özgü başka hiçbir firmada göremeyeceğiniz temizleme metodu geliştirerek peteklerin alt taraflarının ısınmasını sağlıyoruz. Kullandığımız ilaçlardan tutun temizleme makinelerine kadar bütün alet edevatı test odamızda 1 yıl deneyerek sonuçların mükemmel çıkması neticesinde müşterinin evinde uygulamaya gidiyoruz. Bu yıl çok farklı bir temizlik modeli ile hizmete başladık. Kalorifer peteklerinin sökülmeden ve içerisinde gram pislik bırakmadan temizlemenin nasıl yapıldığını görmek için firmamızın hizmetlerinden yararlanmanız gerekiyor.
Biz bu işi kulaktan duyma bilgilerle değil, kendi geliştirdiğimiz petek temizlik makinesi ve kimyasal ilaçlarla yapıyoruz.
Sözde kombi bakımı adı altında elektrik süpürgesi ile kombinin kabinini açıp parçaların tozunu alan ustalara sesleniyorum. Kombi bakımı denilince bana sorarsanız hiç yaptırmayın daha iyi. Parçaların iç temizliği yapılmadığı sürece ne kadar bakım yaptırırsanız yaptırın yine arıza verecektir. Hatta bazı kombilere bakım yapılınca artık ayar tutmuyor. Parçaları söküp dışındaki tozları bir fırça ile süpürünce ne olacak kombinin ömrümü uzayacak. Kombi bakımı diye bir şey olduğuna inanmıyorum kimsede inandıramaz. Kombinin içinde eşanjörün kirecini temizlettirin. Farklı birşey yapılmasına gerek yok. Yukarıda yazdığım koruyucu sıvıyı kombinin içerisine döktüğünüz zaman her yer pırıl pırıl olur. Videolarda izliyorum kombi bakımı yapan ustaları inanın anahtar tutuşunda hayır yok. Boru anahtarını bir çevirişi var 6 aylık eğitimle usta olduğu belli oluyor. Kombi bakımcıların kendisi söylüyor bir kombinin ömrü 10 yıl bu süreden sonra sürekli arıza vermeye başlar. Kombi aynı arabaya benzer 200 bin kilometre yapmış arabanın motoru ile sıfır arabanın motoru hiç bir olurmu. Ne kadar bakım yapılırsa yapılsın yine arıza verecektir. Hiç diyen var mı ben bu sene kombiye bakım yaptırdım hiç arıza vermedi.
tıkalı petek örneği
İstanbul`da makine ve kimyasal kullanarak ilk petek temizliğini firmamız yapmıştır. Bu sayede piyasada petek temizliği adı altında yeni bir sektör ortaya çıkmıştır. İki makine üreticisi firmayla ortaklaşa çalışarak Türk petek temizleme makineleri üretilmiştir. Şuan bu temizleme makineleri yurt dışına ithal edilmektedir. Sektörün en eski firması olduğumuz için bilgi ve tecrübemiz rakiplerimize nazaran oldukça fazladır. Petek temizliğini doldur boşaltan ibaret zanneden gözünü para bürümüş bir takım şahıslar yapılan işi basite indirgediler. Yeterli bilgiye ve donanıma sahip olmayan bu yaklaşımdaki insanlardan uzak durmanızı tavsiye ediyorum. Karaköy perşembe pazarından bir makine bir ilaç alan bu insanlar ek iş olarak petek temizliğini yapmaktadırlar. Peteklerin hepsinin yanmama sebebi temizlik değildir. Peteklerden çıkan siyah suyu pislik diye müşteriye yutturmaya çalışan üç kağıtçılar sizleri kandırmaya çalışıyordur. Belkide kendisi de peteklerin içerisindeki suyun siyah olacağını bilmiyordur. Olması gereken peteklerin içi çürümeye karşı zift gibi bir madde ile boyandığı için 5 dakika çalışan kombi tabi ki suyu simsiyah yapacaktır. Önemli olan peteğin neden yanmadığını bulmaktır. Petekler 25`e yakın sebepten dolayı gerekli ısıyı veremez. Bu 25 nedenden birini uygulayıp müşterinin peteklerini tekrar ısıtabilmek müşteriyi memnun etmeye yetecektir. Peteklerin yanmama nedenleri arasında en önemlisi tabi ki temizliktir fakat petekleri temizlettim diye petekler yanacak diye bir kanı yoktur.
temizleme yapılan radyatör
Şu bilinçle çalışıyoruz. Yapılan iş referansımızdır. Dairenizde yapılan tesisat temizliğini beğenirseniz müşteri potansiyelimiz artar ama beğenmezseniz şimdiye kadar çoktan iflas etmiştik. İşinizi kaliteli kimyasallar ve profesyonel ustalara teslim edin, rahat edin.
Petek Temizliğinde kullandığımız kimyasalın kireç tutmuş boru üzerindeki etkisini izleyebilirsiniz.
Tesisat Temizleme
Petekler daha önceki yıllara nazaran daha az ısıtıyor veya hiç ısıtmıyorsa petek temizlik hizmetimizden hemen yararlanmanızı tavsiye ediyoruz. Giderek ısısı azalan peteklerin alt taraflarında kireç tortu gibi katı atıklar oluşmaya başlar. Bu yabancı maddeler suyun gidiş ve dönüşünü olumsuz yönde etkiler. Suyun hızındaki bu yavaşlama peteğin bazı kısımlarının yanmamasına sebep olur. Petek temizliği yapılarak borularınızın ve peteklerinizin içerisindeki kireci yok edebilirsiniz.
ÖNEMLİ NOT : Piyasada petek temizlik ve kombi bakımı adı altında kampanya gibi gösterip ucuz fiyat vererek suyu değiştiren şahıslar ortaya çıkmıştır. Petek temizliği ile peteklerin suyunu değiştirmeyi sakın birbirine karıştırmayın! Bu iki işlem arasında hem işçilik hemde kullanılan kimyasal farkı vardır. Kullandığımız kimyasal TSE onayı almış piyasada 5 yıldır kullanılan bir kimyasaldır. Bu şahıslar tahliye vanasından radyatörlerin suyunu boşaltıp tesisatın içerisine bir miktar ilaç doldurup temizliğin yapıldığını söyleyebilirler. Bizim yaptığımız ısıtma tesisatının tamamını hava ve su karışımı ile temizledikten sonra ısı ile reaksiyona giren Dr. Combi markalı ilacı sistemin içerisine atmaktır. Bu yapılan işlem temizlik modelleri içerisinde en faydalı olanıdır. Bizim yaptığımız ilaçlı temizleme modelinin farkı ilacı sisteme en sonunda atıyoruz ve sistemde kalıyor. Atılan kimyasalın temizleme ve koruma özelliği diğer ilaçlara göre %90 oranında farklıdır.
Radyatör kombi ve tesisat temizleme kimyasalı ne işe yarar.
Kombi ve radyatörlerinizde suyun ısınmasıyla birlikte kireç ve su taşı oluşur. Zamanla kombi eşanjörü, boru ve peteklerinde kireç ve su taşı oluşur. Temizleme kimyasalı ile yıkama yaparak kireç, korozyon ve su taşları temizlenir. Bu işlemin ardından ısıtma sisteminiz temiz su ile yıkanır. Yıkama işleminin sonunda sisteminize koruyucu kimyasal eklenerek sisteminizin bir daha kireç ve su taşı tutması engellenir.
Radyatörlerinizde hava olduğunu anlamak istiyorsanız radyatörün üstünde elinizi gezdirin ve peteğin altı ısınıp üstü ısınmıyor yada üstü ısınıp altı ısınmıyor ise kalorifer peteğinde hava var demektir. Radyatörden hava almak için aşağıdaki malzemeler olması gerekir. Purjör anahtarı veya kısa bir düz tornavida
Prujör tapası resimde görüldüğü gibi purjör tapası radyatörün sağ veya sol üst tarafında yer almaktadır. Anahtar veya düz tornavida ile saat yönünün tersine anahtarı çevirerek petekte olan havayı atabilirsiniz. Bu işlemi anahtarı yavaş yavaş açarak yapınız. Eğer açtığınızdan bölümden hava geliyorsa peteğiniz de hava var demektir. Hava bittikten sonra su gelmeye başlar su geldiği anda anahtarı saat yönünde çevirip kapatın peteğin havası alındı demektir. Radyatörden direk su geliyorsa hava almanıza gerek yoktur. Hava aldığınız halde peteğiniz hala ısınmıyor ise bizi arayabilirsiniz.
petek yıkama
Ankara şubemiz petek temizliği ve Ankara tesisat temizlik konusunda deneyimli personelle hizmete başlamıştır. İstanbul`da 2 yıl eğitim alan elemanlarımız teknolojinin nimetlerinden faydalanarak Ankara müşterilerimize farkını ispatlamayı hedeflemektedir. Ankara petek temizleme firma iletişim bilgilerimiz;
Tesisat temizliği sadece ben petekleri temizlerim giderim demekle yapılmıyor. Farklı nedenlerde olabilir bunlardan bazıları;
Tecrübeli bir petek temizleme firması olarak diğer firmaların ilan verip temizlik yaptırın yakıttan %30 tasarruf edin sloganına karşılık bu yazıyı not olarak eklemek istiyorum. Petekler temizlenince doğal gaz faturanızda gözle görülecek bir azalma yaşamazsınız. Öyle abartıldığı kadar %30 – %20 faturanız düşsün diyenlere hiç inanmayın. Bunları yazan kişiler zaten bu işi kulaktan duyma bilgilerle yapan şahıslardır. Zaten faturanızda bu düşüklüğü anlamanız mümkün değildir. Geçen seneye göre faturalarım daha düşük geliyor hiç diyemezsiniz. Yaşanan iklim olayları her yıl farklılık göstermektedir. Bir yıl öncesinin kış şartları ile diğer bir yılın ısı derecesi birbirini tutmaz. Yılı boş verin geçen aylar arasında bile havanın ısı derecesi arasında farklılıklar olabilir. Evinizde kombiyi yakma dereceniz faturanızı etkileyen en önemli unsurdur. Kombiyi çok yakarsanız haliyle faturanız yüksek gelecektir. Yan komşunuzla bile kıyaslama yapamazsanız nedeni daireleriniz bulunduğu güney kuzey cephe farklılıkları yada rüzgara açık alanda olmasıdır. Petekler temizlenince ancak aldığınız ısı miktarı artar. Önceden kombiyi 60 derecede yakıp peteklerde 30 derece sıcaklık hissedilirken, petekler yıkanıp içerisine birde ilaç atılırsa alacağınız ısı 40 derece civarı olur. Tabi bu söylediğim rakamlar dairelerin kalorifer tesisatlarına göre farklılıklarda gösterebilir.
Arızasız, enerji tasarruflu, çevre dostu ve güvenli bir ısıtma işletmesi için kalorifer tesisat sistemine düzenli bir bakım şarttır. Isıtma sisteminizin bakımı sadece kombiden ibaret değildir. Nasıl ki her yıl kombinin düzenli olarak yılda bir bakımları yapılıyorsa radyatör ve tesisat borularının bakımı da güvenilir tesisatçılar tarafından yapılmalıdır. Temizliği yapılmayan kazanlarda biriken kireç kalıntıları ile beraber baca gazı sıcaklığı da yükselir ve bu da enerji kaybına neden olur. Bu sebepten dolayı kombinin soğuk suyu ısıttığı hazne ve borular her yıl olmasa da 3 yılda bir temizlenmelidir.