Bizi ArayınBizi Arayın...


Çamaşır Makinesi Alırken Dikkat

Alacağımız çamaşır makinesi kurutma özelliğine de sahip olsun mu?

 

Son dönemlerde özellikle evlerimizdeki balkonların yok olması. Yeni yapımlarda balkonların olmaması, evin içerisinde çamaşır kurutmanın zorluğu, evlerin küçülmesi bizi kurutmaya doğru yönlendirdi. Evet. Çamaşır makinasındaartık tüketicimiz kurutma özelliği olsun da istiyor. Fakat bir dezavantaj var. Kurutmalı çamaşır makinaları yıkadığı kilodan daha az kurutur. Mesela 8 kilo çamaşır yıkıyorsak 4 veya 6 kilo kurutur. 10 kilo yıkıyorsak yine 6 kilo kurutur. Çamaşır makinalarının 6 kilo üzerinde kurutması yoktur. Bu nedenden dolayı bizim tüketicilere önerimiz çamaşır makinasını ve kurutma makinasını ayrı ayrı alması daha avantajlıdır. Neden? 8 kiloluk bir çamaşır makinası vardır. 8 kiloluk da kurutması vardır. Çamaşır makinesinden çıkardığı çamaşırları direkt olarak kurutma makinesine atıp hemen zamandan tasarruf edip dolaba kaldırmak istiyorsa dolaba ütülemek istiyorsa hemen ütü ayarında kurutup zamandan kazanaraktan hepsini yapabilir.

Kurutma makinaları artık gelişti. Eskiden kurutma makinelerimiz çamaşırlarımızı yıprandırabiliyordu. Çamaşırlarımızın çekmesine sebebiyet verebiliyordu. Artık kurutma makinaları da gelişti. Çamaşırlarımızı koruyan, rengini soldurmayan ve küçültmeyen kurutma makinalarımızı gayet güvenle kullanabilirsiniz.


Çamaşır makinesi alırken nelere dikkat edelim?

 

 

Çamaşırlarımızı ne sıklıkta yıkıyoruz? Çamaşırlarımızı biriktiriyor muyuz? Ben günlük çıkarıyorum ve günlük atıyorum mu diyoruz? Eğer biz günlük çıkarıp günlük çamaşır yıkıyorsak biz çamaşır makinasında çok kilo almasına gerek yok ama yıkama programı kısa olan çamaşır makinası tercih etmeliyiz. Fakat biz çamaşırlarımızı biriktiriyorsak veya kalabalık bir aileysek yine kısa programı olan ama hacmi yüksek olan çamaşır makinesi tercih etmeliyiz. Günümüzde çamaşır makinalarının hacmi 12 kilograma kadar ulaştı. 12 kilo kirli çamaşırı biriktirebilmek haikaten zordur ama bir pansiyon işletiyorsak bizim hani evimizin dışında farklı işlerle de uğraşıyorsak bunu tercih edebiliriz. Günümüzde 8 kilo olan çamaşır makineleriidealdir. Niçin? Artık biz yorganlarımız puffy şeklinde oldu. Yani rahatlıkla yıkayabildiğimiz ürünlerdir. Bunları kurutuculara vermemize gerek yok. Direkt olarak biz 8 kilo hacimli bir çamaşır makinesinde çift kişilik puffy yorganlarımızı rahatlıkla yıkayabiliyoruz. Tercih yaparken bunları dikkate almamız yeterli olacaktır.


Alacağımız çamaşır makinesinin programları nasıl olmalı?

 

Alacağımız çamaşır makinesininprogramları bize yarar sağlayacak, tasarruf sağlayacak programlar olmalı. Bunlar nelerdir: Outdoor programı dediğimiz programlar var. Bunlar dış kıyafet porgramları. Çamaşırlarımızın üzerinde bunlar penyeler değil dış kıyafet dediğimiz zaman: eşofmanlarımız, anoraklarımız, sweatshirtlerimiz gelir. Deterjanı çok çeken ürünlerimiz. Bu ürünlerimizin ek turlama yapması gerekir. Outdoor programında bu size ayrıyetten ek turlama seçmeden suyu biraz daha fazla harcayaraktan ama ek turlamadan daha az su harcayaraktan tamamen deterjandan arındırarak size verir.

Biz yünlülerimizi elde yıkayıp sepet üstlerinde kurutmayı tercih ediyoruz. Hayır! Artık çamaşır makinelerimizde yünlüler için elde yıkama programları vardır. Biz gayet rahat, güvenle şetlantlarımızı gayet rahat elimizde yıkarmışcasına makinamızda yıkayıp kurutmasına dahi atabiliriz. Onun dışında kısa yıkama programlarını tercih etmeliyiz. Mix programlar 15 dakika kısa yıkama programı vardır ama 15 dakikayı 2.5 kiloda yapabilirsiniz. Mixed programlarda seçtiğiniz derecede 30 dakika gibi kısa bir programda 8 kiloyu yıkama kapasitesi olduğu için sizin bu programdan yararınız hem zaman hem enerji her bakımdan tasarruftur.


Hangi çamaşır makinesi modelleri daha tasarrufludur?

 

Tüketicilerimizin çamaşır makinelerinde tasarruf olarak düşündüğü kilogramı az olanlar bizim için daha tasarrufludur. Kilogramı çok olanlar bize tasarrufta zarar verir diye düşünmeleri yanlıştır. Çünkü bu çamaşır makinasının hacmine bakmıyor. Kullandığı programlara bakıyor. Biz kullandığımız programlarda eğer yıkama programı az yoksa şu an çamaşır makinalarımızda 12 dakikaya kadar düşen kısa yıkama programları vardır. Yıkama, duruluma, sıkar ve size verir. Bu amaçla şukadarı söyleyebiliriz 12 kiloya çıkan çamaşır makinalarıtasarrufsuzdur diye bir durum söz konusu değildir. Tüm makinalar yıkama programlarına göre şu an hepsi tasarrufludur.

 

A tasarruflu makinelerimizde bile C sıkma olabiliyor. Özellikle buna dikkat etmeliyiz. Devir çıktıkça çamaşırlarımız yıpranabilir. Çünkü bu sıkma gücüdür. Tambura vurma gücü ile sizin çamaşırlarınızı zarar uğratabilir. Bu nedenle en fazla 1000 deviri seçmemiz bizim tasarruf sağlamımızı sağlar. Çünkü devir bize tasarrufu kaybettirir. Tabiiki yeni programlarda devir sayısında da A enerjiye giden çamaşır makinelerimiz vardır. Özellikle işte bu A enerji tasarrufludur demeyin yıkaması, durulaması ve sıkmasına da mutlaka bakın.


Alacağımız çamaşır makinesinin çamaşır kapasitesi ne kadar olmalı?

 

Alacağımız çamaşır makinesinin kapasitesini şu şekilde belirleyebiliriz. Ne sıklıkla çamaşır yıkıyoruz? Günlük çamaşır mı yıkıyoruz? Yoksa biz çamaşırları biriktiriyor muyuz? Yorganlarımızı yıkıyor muyuz? Yoksa sadece kuru temizleme mi yapıyoruz? Bunlar bizim için önemli. Eğer biz günlük yıkama yapıyorsak bunlarda yıkama programı kısa olup ama aynı zamanda da kilogramı az olanları tercih edebiliriz. Fakat bir yorgan da yıkıyorsak, kalabalık bir aileysek, günlük yıkamamıza rağmen çok fazla çamaşırımız çıkıyorsa hacmi daha geniş olan çamaşır makinesini tercih etmemizde fayda vardır. Çamaşır makineleri 5 kilodan başlar 12 kiloya kadar çıkan çamaşır makinaları vardır. 12 kilo bizim için yüksek bir kapasite ama bunda ek olarak biz bir pansiyon işletiyorsak evet ama ideal çamaşır makinası kilosu 8 kilogramdır.

 

Özellikle yüksek kapasiteli çamaşır makinalarımızda bizlerde dış kıyafetler için ayrı programlar vardır. Bu bize ne yarar sağlar? Dış kıyafetlerimiz, eşofmanlarımız, switch shirtlerimiz, anoraklarımız deterjanı içine en çok emen ürünlerdir. Deterjan kalmaması amacıyla bunlarda ayrı bir program üretilmiştir. Kilogramı yüksek kapasiteli olan çamaşır makinelerinde sizlere ek turlama yaparak çamaşırlarınızın üzerindeki kimyasal maddeyi tamamen arındırarak size tekrardan vermiş olur.


Çamaşır makinesinde mutlaka kireç çözücü kullanmalı mıyız?

 

Çamaşır makinamızda kireç çözücü kullanmak için öncelikle kullandığımız suyun kuyu suyu veya şebeke suyu olması çok önemli. Eğer kuyu suyuyla cihazımızı kullanıyorsak mutlaka kireç önleyici kullanmamız gerekiyor. Eğer şebeke suyuyla kullanıyorsak tabii ki bu müşterinin isteğine bağlı bir şey. Genellikle çamaşır makinelerininüzerinde rezistans vardır. Bu rezistansların ömrü ortalama 15 yıldır. Bunun ömrünü uzatmak için kireç önleyici kullandığımız zaman ortalama 1-2 sene daha artırmış oluruz. Yine belirttiğimiz gibi bu tamamen müşterinin isteğine kalmış bir durumdur. Kireç önleyici kullanmanızı çamaşır makinesi servisleri tavsiye ederler.

 

Reklamlarda gördüğümüz derecede çamaşır makinasının rezisdansları kirençlenmez. Kuyu suyuyla kullanıyorsak mutlaka kireç önleyici kullanmalıyız. Bunu önlemek için ya kireç önleyici ya da musluğumuzla makina arasına bağlanan filtre dediğimiz bir parça vardır. O filtrenin ömrü ortalama 365 gündür ve maksimum 500 yıkamalıktır. O kireç önleyicisini kullanmak yerine biz müşterilerimize filtre kullanmasını öneriyoruz.


Çamaşır makinesiyle ilgili hangi sorunlar garanti kapsamında?

 

Çamaşır makinamız eğer ki su alıp yıkama, ısıtma, su tahliyesi, yıkama, program çalışırken herhangi bir yerde takılma yapmıyorsa bunlar garanti kapsamına girer. Fakat yeni aldığımız bir üründe garantiye girmeyecek yerler öncelikle kapı mandallarıdır. Kapı mandalı plastik bir aksam olduğundan dolayı kapımızın durduktan sonra 3 dakika bekleme süresi vardır. Bu bekleme süresini beklemeden direkt sert bir şekilde açarsak kapğı mandalımız kırılır. Kırıldığı zaman bunu garanti kapsamaz. Müşteri hatası olarak kabul edilir.

 

Çamaşır makinemizin içine attığımız çamaşırda bozuk para vb. metal objeler içine kaçarsa ve kaçan parça makinanın tanbur kısmına zarar verirse veya plastik kısmını yırtarsa bunlar da garanti kapsamına girmez. Bunlarda yine müşteri hatasından kaynaklanan arızalar olarak kabul edilir. Çamaşır makinemiz su tahliyesi yapmıyorsa su tahliye pompasını giden servis açtığında eğer ki makinanın içinde bozuk para, toka vb. şeyler içinden çıkarsa ve bunlar makinayı bozmuşsa garanti kapsamı dışında kabul edilir. Elektronik aksamla ilgili problemler ise müşterinin dokunmadığı alanlar olup garanti kapsamında sayılır ve problemin giderilmesi için müşteriden ücret talep edilmez.


Her çamaşır yıkadığımda makineden sesler geliyor, neden olabilir?

 

Çamaşır makinemizden eğer ki ses geliyorsa öncelikle içine attığımız çamaşırlara bakmamız gerekiyor. İçine attığımız çamaşırlarda herhangi bir bozuk para veya metal parçası çamaşır makinamızın içine kaçtığı zaman çamaşır makinemiz ses yapar. Bunu çözmek için öncelikle çamaşırları boşaltıyoruz ve çamaşır makinemizin kapağını açıp kazanını elimizde çeviriyoruz. Çevirdiğimiz zaman çamaşır makinasından bir tıkırtı, bir ses geliyorsa o zaman müşterinin yapabileceği herhangi bir şey yoktur. Çamaşır makinanızın içine bozuk para veya bir düğme kaçmıştır veya çamaşır makinesinin tanbur kısmındaki bilyalar bozulmuştur. Onun için servis çağırırız. Çok maliyetli bir arıza değildir.

 

Çamaşır makinesinden çıkan ses eğer çok aşırı bir ses değilse yavaş yavaş çamaşır makinemizin tanbur bilyaları bozuluyor demektir. Servis çağırmadan bu şekilde kullanırsanız bu arıza büyüyerek devam eder ve tanburu bozar. Arıza büyümeden önce servisi çağırmak en doğrusudur.


Çamaşır makinesindeki hangi sorunlar için servis çağırmalıyım?

 

Öncelikle çamaşır makinemiz çalışmıyorsa ilk yapmamız gereken şey makinamızın fişini çekip bulunduğu yerden başka bir prize veya ara kablosu yardımıyla başka bir prizden elektrik alarak çamaşır makinamızıçalıştırıyoruz. Çamaşır makinamız ilk etapta çalışmaşsa makinemizin ön kısmındaki düğmeyi çevirerek çalıştırdığımız zaman eğer makinemizin kapısı hala açılıp kapanmaya devam ediyorsa ışık yanık vaziyetteyken makinemizin kapağını sert bir şekilde iterek kapatıyoruz. Eğer çalışmıyorsa yine aynı şekilde çamaşır makinamızın kapağını sert bir şekilde iterek makinamızın çalışmasını bekliyoruz. Eğerki makinamız tüm bu işlemlerden sonra yine çalışmıyorsa, ışığı yandığı halde kapı kitleme yapmıyorsa, çamaşır makinesinin kapı kilidinde arıza var demektir. Bunun için servis çağırmamız gerekiyor.

Çamaşır makinemiz su tahliyesi yapmıyorsa pompasına ve gider hotrumuna bakmamız gerekiyor. Çamaşır makinemizden ses geliyorsa makinamızın içine elimizi sokarak elimizle çevireceğiz. Çevirdiğimiz zaman eğer aşırı bir ses geliyorsa bunda müşterinin yapabileceği herhangi bir şey yoktur. Servis çağrılarak kazan vidalarının mutlaka değiştirilmesi lazımdır. Artı makinamız çamaşırı attığımız zaman eğer ki temiz yıkamıyorsa çamaşırımızı azaltmamız gerekiyor. Yine temiz yıkamıyorsa ve çamaşırlar yıkama sonrasında lekeli çıkıyorsa çamaşır makinesinin lastiğinin özelliği gitmiş ve lastiğimizden çıkan izler çamaşırlarımızda leke olarak bize sıkıntı yaşatabilir.

 

Çamaşır makinemiz su kaçırıyorsa öncelikle yapmamız gereken şey musluğumuza bakmaktır. Musluğumuzu kapattığımız zaman çeşmenin üzerinden gelen su bizi aldatabilir. Çeşmemizden su geliyorsa herhangi bir tesisatçıda musluğumuzu değiştirebiliriz. Eğer çamaşır makinamız suyu açıkken kendi kendine su alma yapıyorsa, çalışmadığı halde, o zaman servis çağıracağız. Arkada ventili dediğimiz bir parça vardır. O arızalanmıştır. Çamaşır makinemiz çalışır vaziyette su kaçırıyorsa yine ilk etapta söylediğimiz gibi makinamızın kapağını açarak lastiğini dikkatlice kontrol ediyoruz. Kontrol ettiğimiz zaman lastiğinde herhangi bir yırtık varsa servisi çağırıyoruz. Onlar gelerek yerinizde makinenizin lastiğini değiştiriyor.


Çamaşır makinesi su kaçırıyor, ne yapabilirim?

 

Çamaşır makinemiz su kaçırıyorsa öncelikle musluğumuza bakmamız gerekiyor. Musluğumuzu kapattıktan sonra çamaşır makinamıza su gelmesi devam etmiyorsa ki zaten gelmez. İlk etapta musluğumuzda herhangi bir kaçak olup olmadığına bakarız. Musluk bozuk değilse çamaşır makinamızı açıyoruz. Çamaşır makinesi çalışmadığı halde su kaçırıyorsa bunda da çamaşır makinesi suyu kendi kendine alıp deterjan kutusundan taşma yapar. Taşma yapıyorsa çamaşır makinamızda arıza var demektir.

 

Eğer çamaşır makinemiz durduğu yerde değil de yıkarken su kaçağı yapıyorsa makinemizin kapağını açarak çamaşırlarımızı içinden alıyoruz. Sonrasında çamaşır makinemizin lastik kısmını elimizde çekerek herhangi bir yırtılma veya zedelenme var mı diye kontrol ediyoruz. Eğer çamaşır makinesinin lastiğinde herhangi bir problem görünmüyorsa servis çağırıyoruz.


Çamaşır makinesi iyi durulamıyor, ne yapmalıyım?

 

Çamaşır makineniz iyi duruluma yapmıyorsa öncelikle içine attığımız çamaşıra bakmamız lazım. Eğer ki çok fazla ağır çamaşır atıyorsak hem temiz yıkamaz hem de iyi durulama yapmaz. İkinci bir şey çamaşır makinamızındeterjan gözünü sürekli sert bir şekilde çektiğimiz zaman çıkar. Çıkardıktan sonra açılan kısımdaki üst kısmı iyice temizlememiz gerekmektedir. Temizleme işlemlerini tamamladıktan sonra kutumuzu ve yumuşatıcı gözümüzü yıkıyoruz. Yıkadıktan sonra yerine takıyoruz ve çamaşır makinemizin durulama şikayetini ortadan kaldırıyoruz.

 

Eğer ki çamaşır makinamız tüm bu işlemlerden sonra hala durulama da sorun yaşatıyorsa o zaman servis çağırmamız gerekiyor. Cihazımıza çamaşır koyduktan sonra yıkarken ilk yapmamız gereken hareket elimizin tersiyleçamaşır makinemizin camına dokunmaktır. Isıtma yapıp yapmadığını bu şekilde kontrol edebiliriz. Eğer bu kısımda bir sıcaklık hissetmiyorsak servis çağıracağız. Eğer ki sıcaklık var ama hala durulamada şikayetimiz varsa o zaman da yine servis çağıracağız. Arıza neden kaynaklanabilir? Çamaşır makinemiz iyi su almıyor olabilir ya da boşaltmasında sorun vardır. İyi sirkülasyon yapmadığı için çamaşır makinemiz temiz durulama yapmıyor olabilir.


Çamaşır makinesi yürüyorsa ne yapmalıyım?

 

Öncelikle çamaşır makinemizindengesine bakmamız gerekir. Makinamızın köşelerinden tutarak oynattığımız zaman makinamız haraket ediyorsa dengede değildir demektir ve çamaşır makinesi yürür. Onun içinçamaşır makinemizi öncelikle yana doğru yatırıyoruz. Ayağından hangi tarafı meyil yapıyorsa ayarlama yapıyoruz. Ayarlamayı yaptıktan sonra çamaşır makinamızı tekrardan düz konuma getiriyoruz.

 

Koyduktan sonra cihazımız dengeyi lemış oluyor. Çamaşır makinesi dengeyi aldıktan sonra tekrardan çamaşırı koyuyoruz. Çamaşırımızı koyduktan sonra kapatıyoruz ve çalıştırıyoruz. Eğer ki çamaşır makinesı tekrar yürüme yapıyorsa bunun nedeni içine koyduğumuz çamasırların çok fazla ağır olmasıdır. Çamaşırımızı bir daki yıkama da azalıyoruz. Azaltıp tekrar koyuyoruz.Çamaşır makinesindeki çamaşırlar az olmasına rağmen cihazımız hala yürüme yapıyorsa bunun o zaman teknik bir arızası var demektir. Yetkili çamaşır makinesi servisi çağırıyoruz.


Çamaşır makinesi suyu boşaltmıyor, sorun ne olabilir?

 

Öncelikle ilk yapmamız gereken şey su tahliye pompasına bakmaktır. Bunun için makinemızı sırt üstü yatırıyoruz. Önünde alt kısmında bir kapak vardır. Bu kapak vidalı veya geçmeli olabilir. Kapağımızı açtıktan sonra şu şekilde su tahliye hortumundan altına bir kap koyup tahliyesini yapıyoruz. Tahliyesini yaptıktan sonra pompa kapağımızı şu şekilde sol tarafa, saat yönünün tersine, çevirip açıyoruz. Açtıktan sonra süzgecine bakıyoruz. Herhangi bir şey kaçmış mı? Bozuk para, toka vs. bunun gibi şeyler kaçtığından dolayı pompamız çalışmaz. Elimizi içine sokup gezdirerek içine bakıyoruz. Sonra su tahliye pompamızı tekrardan kapatıyoruz. İçinde herhangi bir şey çıktıysa çamaşır makinemızı normal bir şekilde çalıştırıp kullanmaya devam edebiliriz.

 

Eğer ki cihazımız tekrardan su boşaltma yapmıyorsa bu işlemleri yaptığımız halde ikinci bir ihtimalle gider kısmının, makinamızın arkasında bulunan, gider hortumunu alıyoruz ve gider hortumunu çıkartıyoruz takılıu olan yere. Makinamızı boşaltma programına aldıktan sonra gider hortumunu herhangi bir kaba tutuyoruz. Su geliyor mu gelmiyor mu ona bakıyoruz. Eğerki su tahliyesini yapıyorsa gider yerini taktığımız yerde büyük ihtimalle tıkanma vardır. Bunu müşteri kendisi çözebilir. Bunları yaptıktan sonra eğerki cihazımız tekrardan su boşaltma yapmıyorsa o zaman servis çağırmamız gerekiyor.